Hanna Saari
Hanna Saari

Yrittäjä. Tekijä. Vaikuttaja.

Hanna Saari

Hanna


Asun Kalajoen uusimmalla sivukylällä, Hiekkasärkillä, avomieheni Auliksen ja koiramme Diivan kanssa. Arkemme täyttyy 1,5 km:n päässä sijaitsevan yrityksen pyörittämisestä ja omalla kohdallani luottamustehtävien hoitamisesta ja yrittäjien järjestötoiminnasta. Lisäksi veljen lapset tuovat touhua elämään.

Kuten niin monen muunkin kohdalla, yhteisten asioiden hoito alkoi kolmikymppisenä kiinnostaa. Olin kyllä katsonut paikallisyhdistyksen toimintaa hyvinkin läheltä; samassa yhdistyksessä toimivat aikanaan puheenjohtajana isäni ja mummoni. 90-luvun lopulla oma elämänkatsomus ja Kokoomuksen arvot kohtasivat ja liityin jäseneksi.

Tekijä

Ensimmäinen ehdokkuus vuoden 2004 kunnallisvaaleissa toi mukanaan varavaltuutetun paikan ja ympäristölautakunnan jäsenyyden. Lautakunnissa tehtävä valmisteleva työ on mielestäni melkeinpä sitä parasta, mitä luottamushenkilönä pääsee tekemään. Kalajoella päätöksenteko on ollut linjassa yhdessä päätettyjen strategioiden kanssa. Olemme pystyneet tekemään päätöksiä etukenossa, isoista ja vaikeistakin asioista. Kuntarakenne- ja sote-uudistus ravistelevat kuitenkin meitäkin ja näyttää siltä, että tarjolla olevat ratkaisut pienille, hyvin asiansa hoitaneille kunnille ovat kautta linjan vähintäänkin epäreiluja. Uudistus on kuitenkin tehtävä. Haluan vaikuttaa siihen, että syntyvä uusi malli kohtelee oikeudenmukaisesti myös meitä Pohjois-Suomessa asuvia.

Suurimpia ja haastavimpia asiakokonaisuuksia ovat kuluneella valtuustokaudella olleet suuret kaavahankkeet Hiekkasärkkien alueella, rakenteille tuleva Vesikolmion jäteveden käsittelylaitos, Suomen suurin tuulivoimakeskittymä ja koulujemme kunto. Viimeisin puhuttaa tällä hetkellä koko Suomea - viime vuosikymmeniltä kertyneet kokemukset julkisten kohteiden rakentamisesta viittaavat vahvasti siihen, että meidän kannattaisi siirtyä takaisin rakentamaan meille niin luonnollisesta ja parhaasta rakennusmateriaalista - puusta!

Kalajoen Kokoomuksen pj 2002-

Kaupunginvaltuutettu 2008-2017
Kaupunginhallituksen jäsen 2008-2017
Kaupunginhallituksen vpj 2008-2012
Kokoomuksen valtuustoryhmän pj 2013-2017

Yrittäjä

Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 1997 lähtien. Aluksi päivätyön ohella, mutta pikkuhiljaa niin, että oma yrityksemme pystyi työllistämään avomieheni ja yhtiökumppanimme lisäksi myös minut. Täysiaikaisia matkailualan yrittäjiä olemme olleet vuodesta 2003. Yrityksellämme on nykyisin kolmei toimipaikkaa ja olemme mukana vuosittain tuottamassa lähes pariakymmentä erilaista tapahtumaa. Olen onnekas saadessani toimia alalla, joka on mielestäni tulevaisuuden kasvuala. Matkailu alana työllistää varsinkin nuoria ja naisia – nuorille se on lisäksi erinomainen kansainvälisyyden harjoittelualusta. Kuluneen vuoden aikana lausuntokierrokselle laskettu alkoholilain uudistus vaikuttaa vahvasti myös matkailualaan; sen tulevaisuuden työpaikkoihin ja siitä kertyviin yhteisötuloihin kunnalle.  

Vaikuttaja

Yrityksemme on ollut yrittäjien järjestötoiminnassa mukana yli 10 vuotta. Ei mikään huikean pitkä suoritus vielä, mutta sitäkin antoisampi. Toiminnan kautta olemme tutustuneet sellaistenkin alojen yrittäjiin ja yritystoimintaan, mihin muuten emme olisi törmänneet. Eri alojen haasteiden ymmärtäminen antaa perspektiiviä ja kykyä asettua toisen asemaan paremmin. Yrittäjien toisilleen antamasta vertaistuesta puhumattakaan. Kalajoella on työikäiseen väestöön suhteutettuna yli kaksinkertainen määrä yrittäjiä kuin Suomessa keskimäärin. (Kalajoki 21,5%, Suomi 10,5%).

Yrittäminen toimintaympäristöineen on siirtymistä murroksesta toiseen. Tulevaisuuden ennakointi, uusien trendien havaitseminen ja nopeiden muutosten mukanaan tuoma paineiden sietokyky ovat perusedellytyksiä tämän päivän yrittäjyydelle. Juuri näihin asioihin haluttiin pureutua paremmin myös Suomen Yrittäjissä, jonne perustettiin erillinen tulevaisuusvaliokunta vuonna 2009. Sain olla mukana edustamassa oman alueeni yrityksiä valiokunnan koko olemmaolon ajan. Valiokunta on tehnyt yhteistyötä maamme johtavien tulevaisuuden tutkijoiden ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan kanssa. On totta, että voisimme tehdä niin monta asiaa paremmin helpottaaksemme uusien yritysten perustamista ja olemassa olevien kasvamista. Hyvästä toimintaympäristöstä ja asenteista on hyvä aloittaa.

Kalajoen Yrittäjät ry hallitus 2006-
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät hallitus 2009-2010
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät koulutus- ja tulevaisuusvaliokunta 2013-2016
Suomen Yrittäjät tulevaisuusvaliokunta 2009-2014

Pohjois-Pohjanmaa on suuri maakunta, jonka eri alueet tarvitsevat puolestapuhujansa. Tasa-arvoisessa nuorten maakunnassa varojen ohjaaminen työllisyyttä ja hyvinvointia lisääviin kohteisiin on perusteltava hyvin.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen varapuheenjohtaja 2008-2016
Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen piirihallituksen jäsen 2017-
Pohjois-Pohjanmaan Maakuntavaltuuston jäsen 2013-2017
Keski-Pohjanmaan Maakuntavaltuuston jäsen 2009-2010
Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) 2009-2012
Pohjois-Pohjanmaan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja 2013-2017
Pohjois-Pohjanmaan matkailun kehittämistoimikunnan jäsen 2013-2017