Kestävää kehitystä
Kuntavaalien alla kuntapäättäjä summaa omia ja ryhmänsä tekemisiä päättyvän vaalikauden osalta. Mitä saimme aikaan ja olivatko kaikki yhdessä muiden puolueiden kanssa tehdyt päätökset varmasti hyviä koko Kalajoen kannalta?
Kuluneella kaudella valtakunnan politiikka on heijastunut kalajokiseenkin tekemiseen. Painopiste on siirtynyt enemmän jakamiseen, verojen nostamiseen ja velanottoon tulovirtojen kehittämisen kustannuksella. Kaupunkimme talous on onneksi vakaalla pohjalla kiitos paljolti edellisten valtuustojen päätösten, eikä tämä valtuustokausi kuntaamme vielä kaada. Mutta pitkään ei tällaisella toimintamallilla kannata jatkaa.
Kestävä kehitys on tällä hetkellä suuri ilmiö matkailussa. On havahduttu siihen, että me ihmiset kulutamme maapalloamme lähes kaikkialla kestämättömällä tavalla. Kalajokisia matkailuyrityksiä onkin jo suuri joukko mukana oppimassa ja muuntamassa toimintojaan kestävämpään suuntaan.
Myös kaupunkiamme pitää kehittää kestävällä tavalla. Ymmärrän tämän talouden ja ympäristön tasapainona niin, että meillä tulee aina olla mietittynä keinoja, joilla voimme kuntana saada tuloja, mutta ei ympäristön kustannuksella. On paljon helpompaa investoida uusiin kuntalaisten tarvitsemiin tiloihin ja palveluihin, luoda hiilineutraaleja energiaratkaisuja, palkata uusia opettajia ja hoitohenkilöitä, kun kaupungin kassa ei ammota tyhjyyttään. Kun kaupungilla on omia, hyvin tuottavia tulonlähteitä, ei meidän tarvitse olla nostamassa kunta- ja kiinteistöveroa vuosittain.
Hyviä hetkiä kuluneena valtuustokautena on ollut seurata uuden liikuntapuiston, liikuntahallin ja yhtenäiskoulun valmistumista, yritysten toimitilojen täyttymistä, kaava-alueiden valmistumista ja niissä tonttimyynnin alkamista sekä asukasmäärän kääntymistä kasvuun. Uudet urheilun toimitilat täyttyivätkin heti seurojen vilkkaasta harrastustoiminnasta – jopa niin, että uusia tilaratkaisujakin jo tähyillään.
Hienoa on ollut myös todeta se tuki, mitä kaupunki on pystynyt koronakriisin aikana antamaan niin ikäihmisille kuin yrittäjille. Kaupungin aktiivinen toiminta asukashankinnassa ja tonttimarkkinoinnissa tuottaa tosiaan tulosta ja asukasmäärämme on kasvussa.
Toivottavasti meitä ei kaikesta nykyresurssien mahdollistamasta työstä huolimatta odota nuorten mielenterveyden koronapommi, jota kouluissamme ja kalajokisissa kodeissa siivottaisiin pitkään. Tutkijoiden mukaan yksi aikuisen ihmisen etätyövuosi tuntuu nuoresta neljältä vuodelta. Meidän pitää tehdä kaikkemme, että saamme etäopetuksen aikana kartalta kadonneet takaisin opintojen ja elämän pariin.
Ikäihmisten palveluiden parantamisessa emme myöskään voi odottaa enää hetkeäkään. On todella hyvä asia, että meillä hankkeen avulla suunnitellaan juuri nyt uutta senioreille suunnattua palvelu- ja asumiskokonaisuutta. Tällaista asumista pitäisi meidän uskaltaa suunnitella kirkonseutujen lisäksi Kalajoen ykköspaikoille, kauniille joki- ja merenrantapaikoille.
Himangan terveysaseman ja Raution monitoimitalojen lähdettyä nyt liikkeelle, saamme seuraavaksi työn alle Kalajoen terveyskeskuksen vanhan osan purkamisen ja uudelleenrakentamisen sekä uuden varhaiskasvatuskeskuksen suunnittelun. Tästä tuleekin mielenkiintoinen ja positiivinen urakka, mikäli väkiluku Kalajoella jatkaa kasvuaan ja lasten määrä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa edelleen nousee.
Kuluneella valtuustokaudella päätimme kulkea vakaasti hiilineutraalia Kalajokea kohden. Yksi askel tähän suuntaan voi olla oma 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa käyttävä Smart Grid-sähköverkko. Valokuidun rakentamista tulemme varmasti jatkamaan edelleen. Yrityspuistoja ja uutta kylpyläkonseptia pääsevät kalajokiset päättäjät myös tulevina vuosina pohdiskelemaan.
Kaikkiin näihin tarvitaan vakaata kunnan taloutta ja avointa, toisiamme arvostavaa vuoropuhelua yritysten, kaupungin johdon, päättäjien ja asukkaiden kesken.
Hanna Saari
Kalajoen Kokoomuksen puheenjohtaja
Kuntavaaliehdokas 92