Hanna Saari
Hanna Saari

Yrittäjä. Tekijä. Vaikuttaja.

Hanna Saari

278
Kokoomus

Ravintolamyynnin verotuksen alentaminen välttämätöntä30.11.2016

”Matkailu-ja ravintola-ala on työvaltainen, varsinkin nuoria ja naisia työllistävä tulevaisuuden kasvuala. Ala on erinomainen kansainvälisyyden kasvualusta, jolla on mahdollisuudet työllistää 30000 ihmistä lisää vuoteen 2025 mennessä (MaRa hallitusohjelma) - mikäli saamme tempoilevan ja kohtuuttoman verotuksen kuriin ja pidämme nykyisistä jatkoajoista kiinni.”

Kirjoitin näin kevään 2015 eduskuntavaalien alla. Nyt lausunnolle lähtenyt alkoholilakia uudistava esitys helpottaakin ravintoloiden toimintaa monella lailla; muun muassa ilmoitusmenettelyjen laajentaminen, tiukkojen vastaavan hoitajan ja annostelumääräysten poistuminen vähentävät ravintolatoiminnan velvoitebyrokratiaa. Ja hyvä niin.

Aamuneljään jatkuva anniskelulupa vesitetään kuitenkin vaatimalla vähintään kahta järjestyksenvalvojaa pienissäkin ravintoloissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että moni pieni ja varsinkin suurempien keskusten ulkopuolella sijaitseva ravintola tai pubi joutuisi sulkemaan ovensa nykyistä aiemmin. Ravintolat ovat jo pitempään joutuneet miettimään todella tarkkaan henkilökunnan tarpeensa vs. jatkoajan tuomat hyödyt. Lakimuutos aiheuttaisi varmasti pienravintoloiden kannattavuuden rajua laskua ja toiminnan lakkaamista.

Samanaikaisesti sallimme vielä ns. ”tilausravintoloiden” toiminnan, joilta ei vaadita anniskelulupaa ja joihin asiakas saa tuoda järjestämiinsä tilaisuuksiin omat juomat. Olisimme siis laillistamassa toimintaa, jolla vältetään kaikki ravintolatoimintaa koskevat velvoitteet ja lisäisimme samalla Baltiasta tuotavien, Suomen verotusta välttelevien alkoholijuomien määrää.

Kun yhtälöön lisätään vähittäiskaupan oikeus myydä vahvempia alkoholijuomia johtaa se vääjäämättä valvotuissa olosuhteissa tapahtuvan alkoholimyynnin laskuun. Tällaisia aikoja siis elämme – kahdeksan vuotta taantumassa näkyy nimenomaan uusien sukupolvien ravintolapalveluiden käyttöasteessa ja asettaa alan yrityksille sisällöntuotantoon ja palveluihin painetta. Muutospaineet ovat toki osa alan yrittämisen henkeä ja kuuluvat asiaan, niiden kautta uudet palveluideat muotoutuvat ja asiakkaan saama palvelu paranee entisestään.

Matkailu- ja ravintola-ala työllistää tällä hetkellä 140 000 henkeä kaikkialla Suomessa. Ravintoloiden osuus tästä on 63%. Alan työvoimasta alle 26-vuotiaita on 30%. Tämä pitänee paikkansa sillä omassa matkailualan yrityksessämme työntekijöistä 80% on alle 30-vuotiaita. Alan työpaikkojen turvaamiseksi on ravintolamyynnin arvonlisäverotuksen alentaminen välttämätöntä.

Hanna Saari
Kalajoen Kokoomus

Saa Luottaa