Hanna Saari
Hanna Saari

Yrittäjä. Tekijä. Vaikuttaja.

Hanna Saari

278
Kokoomus

Tulevaisuuden tuskaa15.11.2012

Suomen Yrittäjien Tulevaisuusvaliokunta aloitti työnsä vuonna 2009. Haastavina aikoina vaihtoehtoisia tulevaisuuden näkymiä haluavat valtioista lähtien selvittää lähes kaikki – eivätkä vähiten yrittäjät. Meitä yrittäjiä kiinnostavat maailman trendit ja ilmiöt siinä missä eduskunnan vahvistamat veromallitkin. Ja varsinkin se miten näitä edellä mainittuja voidaan hyödyntää  pk-yritysten toiminnassa. 

Suomen Yrittäjien tulevaisuusvaliokunta on työnsä alkutaipaleella saanut kuunnella paljon itseään viisaampien ja asiaan vihkiytyneiden teorioita siitä, millaisissa olosuhteissa tulevaisuudessa toimimme yrittäjinä. Yksi suurimpia tajunnanlaajentumia itselleni on ollut ymmärtää, kuinka turvallisessa maassa ja millaisten vesivarantojen äärellä Suomessa oikeasti elämme. Huomattavasti vaikeampaa on hahmottaa mikä 30-40 vuoden päässä muuttuu, vai muuttuuko ratkaisevasti sittenkään mikään?
Mitkä ovat ne tulevaisuuden energiamuodot, joilla täytämme kuluttajien ja teollisuudenkin tarpeet? Millaisiin ääriolosuhteiseen ilmastonmuutos meitä vie ja mitä mahdollisuuksia se tuo? Entä maailmanlaajuiset konfliktit: taloudellisten lamojen tuomat uhkat protektionismista sotiin? Puhtaan veden saanti? Entä pienen Suomen asema eri mahtivaltioiden ja niiden välisten akseleiden vetovastuutilanteissa?

Tulevaisuusvaliokunnan käsittelemät aiheet ovat musertavan suuria, mutta tärkeintä olisi löytää niissä piilevät mahdollisuudet. Tässä mielestäni yksi valiokunnan tärkeimmistä tehtävistä. Kaikki muutos ei ole huonoa.  Ja muutoksen sietokyky on juuri se piirre mikä meitä yrittäjiä yhdistää.

Jos oikein ahdistaa, on lohdullista ajatella, että ihmiskunta ei ole olemassaolonsa aikana perustarpeiltaan juuri muuttunut. Käymme edelleen läpi lapsuuden, nuoruuden, luomme perheitä ja uraa ja väistämättä vanhenemme. Syömme, juomme ja nukumme.

Tulevaisuutta miettiessä on kuitenkin hyvä pitää katto korkealla. Matkailu- ja ravintola-alan yrittäjänä innostuin Turun yliopiston projektipäällikkö Riikka Saarimaan ryhmän tulevaisuuden ruokaraaka-aineita koskevasta tutkimuksesta "Leväpullia pimeässä". Levä- ja toukka-aterioissa kun ravintoarvot ovat kohdallaan eikä ihanteellisia tuotanto-olosuhteita juuri tarvita. No, valkosipulin ja voin kanssa varmasti menevät nämäkin, mutta onneksi meillä perunakin vielä kasvaa.

Hanna Saari
kalajokinen matkailuyrittäjä
SY:n tulevaisuusvaliokunnan jäsenSaa Luottaa